آشنایی با دشت هویج
دشت هویج یا دشت گُرچال که در روستای افجه لواسان واقع است در گذشته مملو از مزارع هویج بوده و علت نامگذاری آن همین است. امروزه اما مقصدی است برای گردشگرانی که میخواهند آخر هفته را در طبیعت سپری کنند.
دشت هویج
دشت هویج یا دشت گُرچال، سرزمینی سرسبز است در البرز مرکزی ، بخش لواسانات شهرستان شمیران استان تهران که در روستای افجه واقع شده است. این دشت زیبا در ارتفاع ۲۴۰۰ متری سطح دریا قرار گرفته و از این جهت آب و هوایی بسیار عالی دارد. دشت هویج، درواقع زمینهای مردمان بومی روستای افجه است؛ بنابراین درختان و باغاتی که در آنجا میبینید برای استفادهی عموم نیستند و خوب است به حقوق ساکنان منطقه احترام بگذارید.
دلیل نامگذاری دشت هویج
شاید بپرسید پس هویجها کجا هستند؟ پاسخ این است که در واقع این دشت در گذشته مملو از مزارع هویج بوده، اما رفته رفته این مزارع از بین رفتهاند و از هویج، تنها نامش به یادگار مانده است!نام دیگر این دشت نیز، یعنی گرچال؛ از زبان بومی این منطقه آمده است. گُر به معنای آتش و حرارت و چال یعنی جایگاه. ترکیب این دو یعنی گرچال به معنای آتشدان است که براساس منابع به علت دمای بیشتر این دشت نسبت به ارتفاعات اطراف آن، نام گرچال به اینجا نسبت داده شده است.
دیدنیهای اطراف دشت هوج
1. دره شمالی
درهی شمالی دشت، مکانی بسیار بکر و زیباست که کوهنوردان برای رسیدن به قلههای آتشکده، ساکا، یخچال و مهرچال از آن عبور میکنند و میتواند یکی از مقاصد گردشگری شما باشد.
2. آبشار پسچویک و آبشار موآب
در مسیر رفتن به دشت هویج، آبشار پسچویک یا پسگوئک در راهتان قرار دارد که حتما از دیدن آن لذت خواهید برد. راه نیز از میان باغات سرسبز و زیبا میگذرد که خود به تنهایی سیاحتی تمام و کمال است.از آبشار که بگذریم، بعد از حدود دو کیلومتر دشت هویج را زیر پایتان خواهید دید. پوشش گیاهی محدودهی اطراف آبشار بسیار خاص است. همچنین کمی آنطرفتر، آبشاری به نام موآب قرار دارد که از چشمهساری در قلهی کوه نشات میگیرد.
3. دشت سبوستان
دشت سبوستان در شمال غربی دشت هویج و در ادامهی راه قله آتشگاه واقع شده است. در این دشت زیبا، آبشاری ۵۰ متری به نام آبشار سوستون یا آبشار چُرند وجود دارد و در اطراف آن ئر از درختان میوهی وحشی است.
4. آثار تاریخی دشت هویج
در دشت هویج، میتوانید آثاری از زمان شاهان صفوی مشاهده کنید. در گذشته، دشت هویج شکارگاه شاهان صفوی بوده است و از این جهت کاروانسرایی در این منطقه ساخته شده است. بقایای کاروانسرای مذکور، در ضلع شمالی دشت هویج و در مجاورت یک راه قرار گرفته است. گفته میشود که شاهان قاجار از این مسیر به دشت لار و مناطق خوش آب و هوای اطراف آن میرفتند. به این مسیر «راه شاه عباسی» نیز گفته میشود. همچنین در دشت سبوستان نیز حمامی قدیمی منسوب به دورهی صفوی دایر است که همچنان به کار خود ادامه میدهد.
5. قلعههای تاریخی
در ارتفاعات امامه، قصری قدیمی به نام قلعه ساکا به چشم میخورد. براساس منابع، قدمت قصر به سدهی دوم یا سوم میرسد و تا دوران صفویه مورد استفاده بوده است. قصر دیگری به نام قصر ناصری در ناحیه شمالی روستا وجود دارد که به زمان ناصرالدین شاه مربوط است، اما متاسفانه امروزه چیزی جز آوار از آن باقی نمانده است!
6. بازدید از روستای افجه
روستای افجه و مردمان خونگرمش، به تنهای چند ساعتی شما را سرگرم خواهد کرد. معماری افجه متمایز است و حتما از دیدن آن لذت خواهید برد. همچنین چناری ۵۰۰ ساله در سقاخانهای در این روستا وجود دارد که میتوانید از آن هم بازدید کنید.
7. غارموزه
یک غارموزهی بسیار جذاب در مسیر روستای کندعلیا وجود داردکه با دروازهای چوبین خود را به شما معرفی میکند. در ورودی این موزه، دهان یک شیر، توسط استاد ناصر وزیری تراشیده شده است. درون غار میتوانید آثار بیشتری از این هنرمند ببینید.
مسیر دشت هویج
از تهران و از طریق اتوبان شهید بابایی وارد جاده لشکرک شوید و در میدان لشکرک راه مستقیم را پیش بگیرید. به تابلوهای در طول مسیر دقت کنید چرا که آنها شما را به سمت روستای افجه راهنمایی میکند. با رسیدن به این روستا، یک دوراهی سر راهتان سبز میشود و شما باید مسیر خاکی را انتخاب کنید تا به دشت هویج برسید.
اقامت و فصل سفر
خوشبختانه دشت هویج در هرفصلی برای گردشگران جذاب و زیبا است، البته به شرط آنکه در هر زمان تجهیزات مناسب همان فصل را به همراه داشته باشید. اگر در تابستان سفر میکنید، سعی کنید صبح زود مسیر را شروع کنید تا با تابش آفتاب، سرعتتان کم نشود. برای اقامت به سادگی میتوانید کمپ بزنید و یا در نهایت از اقامتگاههای بومی روستا استفاده کنید.منبع: سایت ستاره
مقالات مرتبط
تازه های مقالات
ارسال نظر
در ارسال نظر شما خطایی رخ داده است
کاربر گرامی، ضمن تشکر از شما نظر شما با موفقیت ثبت گردید. و پس از تائید در فهرست نظرات نمایش داده می شود
نام :
ایمیل :
نظرات کاربران
{{Fullname}} {{Creationdate}}
{{Body}}